مقالات

صادرات مواد غذایی

در حال‌حاضر صنایع غذایی در ایران پس از صنایع پالایشگاهی و صنایع شیمیایی سومین صنعت مهم تولیدی کشور محسوب می‌شود.

با توجه به ظرفیت‌‌‌‌‌‌‌‌ها و توانمندی‌‌‌‌‌‌‌‌های ایران می‌توان با برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی دقیق و سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌گذار‌‌‌‌‌‌‌‌ی‌‌‌‌‌‌‌‌های لازم و با رعایت محدودیت‌های منابع آب، از بازارهای ۱۵‌کشور همسایه در جهت توسعه صادرات محصولات غذایی بهره‌‌‌‌‌‌‌‌برداری کرد.

نزدیکی ایران به بازارهای متنوع در پیرامون کشور شامل ۱۵‌کشور همسایه و بازارهای بزرگی مانند هند و چین، فرصت‌های مناسبی را برای توسعه صنعت غذایی ایران ایجاد کرده است.

براساس مطالعات حاضر کل نیازهای وارداتی ۱۵کشور همسایه در محصولات غذایی با جمعیتی در حدود ۶۰۰‌ میلیون نفر بالغ بر ۱۱۲‌میلیارد دلار در سال۲۰۱۸ بود.

بررسی ۱۰گروه کالایی «میوه و آجیل خوراکی»  «غلات»  « محصولات لبنی تخم‌مرغ عسل طبیعی »  «گوشت‌خوراکی0»  « روغن حیوانات و گیاهان» « دانه‌‌‌‌‌‌‌‌های روغنی و میوه‌های روغنی؛ غلات، دانه‌‌‌‌‌‌‌‌ها و میوه‌‌‌‌‌‌‌‌های دیگر؛ صنعتی یا دارویی» «سبزیجات» « محصولات شیرینی‌پزی»  «آماده‌‌‌‌‌‌‌‌سازی‌‌‌‌‌‌‌‌های خوراکی متفرقه» و «نوشیدنی‌‌‌‌‌‌‌‌ها و سرکه» نشان می‌دهد؛ ارزش واردات این ۱۰گروه عمده محصولات غذایی و کشاورزی توسط کشورهای همسایه بالغ بر ۶/ ۸۱ میلیارد دلار است که حدود ۷۳‌درصد نیازهای غذایی کشورهای همسایه در این گروه کالایی‌‌‌‌‌‌‌‌ها است. میوه و آجیل، غلات، محصولات لبنی، گوشت و روغن حیوانی و گیاهی عمده‌‌‌‌‌‌‌‌ترین محصولات وارداتی آنها است.

کشورهای عراق، افغانستان، امارات‌متحده‌عربی و پاکستان مهم‌ترین مقاصد صادراتی محصولات غذایی ایران محسوب می‌شوند.

عراق مقصد بیش از نیمی از صادرات ایران است.

نکته حائز اهمیت درخصوص محصولات و مواد غذایی تولیدشده در ایران آن است که این محصولات دارای ویژگی«حلال» هستند، با توجه به اهمیت این بحث در بین کشورهای همسایه به‌دلیل مسلمان‌بودن عمده کشورها و اهمیت بالای بازار غذاهای حلال در تجارت‌جهانی این محصولات، برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی و سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌گذاری برای ارتقای سطح تولید و صادرات این محصولات به کشورهای همسایه می‌تواند فرصت مناسبی برای زمینه‌‌‌‌‌‌‌‌سازی جهت توسعه صادرات به بازارهای جهانی باشد.  به‌طور کلی می‌توان گفت از ۵‌قلم عمده‌ نیازهای وارداتی محصولات غذایی کشورهای همسایه، ایران دو مورد را به‌طور قابل‌توجهی یعنی میوه‌‌‌‌‌‌‌‌های خوراکی و سبزیجات و نباتات را تامین کرده و در بازار کشورهای مذکور حضور دارد.

بررسی صادرات و تجارت مواد غذایی به کشورها

1. صادرات مواد غذایی به روسیه

جعمیت و وسعت بالای روسیه در کنار آب و هوای سرد باعث شده تا این همسایه شمالی ایران به یکی از مهم ترین واردکنندگان مواد غذایی تبدیل شود. روسیه یکی از کشورهای اصلی عضو اوراسیا بوده که همین مساله تجارت بازرگانان ایرانی را با این کشور بسیارآسان می کند.

2. صادرات مواد غذایی به ترکیه

کشور ترکیه به عنوان هدف صادراتی برای ایران محسوب می شود. بازرگانان ایرانی در زمینه صادرات صیفی جات و خشکبار و زعفران و پسته فعالیت زیادی می کنند.

3. صادرات مواد غذایی به چین

جعمیت زیاد کشور چین سبب شده تا بازار این کشور هدف صادرات ایران محسوب شود و در حال حاضر صادرات موادغذایی از ایران به چین در حجم انبوه و قابل توجهی انجام گیرد، صادرات ماهی و انواع آبزیان و انواع خشکبار مثل پسته، فندق، بادام، خرما، انجیر خشک، انواع میوه، عسل، شکلات و غیره بازار پر رونقی برای بازرگانان ایرانی است.

4. صادرات مواد غذایی به افعانستان

یکی از مهم ترین کشورهایی که ایران رابطه تجاری خوبی با آن دارد کشور افعانستان است. انواع مواد غذایی مانند آرد و برنج، چای، حبوبات، غلات، میوه، صیفی جات و سیب زمینی از صادرات موادغذایی به افغانستان هستند.

5. صادرات مواد غذایی به امارت

امارت یکی از قوی‌ترین شرکای تجاری ایران است. صادرات به امارت از طرف ایران، شامل موارد مختلفی می شود که این مواد انواع محصولات کشاورزی، صادرات قرقاول، صادرات زعفران، پسته، میوه، انواع صیفی جات، ماهی و انواع آبزیان از صادرات موادغذایی به امارت محسوب می شوند

6. صادرات مواد غذایی به آلمان

بازار آلمان یکی از بزرگترین بازارها برای انواع محصولات صادراتی ایران می باشد. انواع محصولاتی که به این کشور صادر می شوند عبارتند از انواع میوه، خشکبار، چای، قهوه، انواع میوه و سبزیجات است.

7-. صادرات مواد غذایی به کانادا

کانادا کشوری در شمال قاره آمریکا است و آب و هوای سرد و زمستان های طولانی آن باعث شده که برای تامین بعضی محصولات نیاز به واردات داشته باشد. صادرات موادغذایی به کانادا شامل انواع میوه، خشکبار، غلات و محصولات شیرینی پزی مانند آرد، قهوه، انواع ادویه جات، سبزیجات، ریشه های خوراکی و غیره می باشد.

نسرین خادمی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا